Skyvac > Contact > Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hier vindt u het antwoord op veel gestelde vragen over producten en diensten van Skyvac. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel +32(0)11/ 32 37 73

Kan ik een centrale stofzuiginstallatie zelf aanleggen?

Een handige doe-het-zelver heeft er geen problemen mee. Bij uw bestelling wordt bovendien een duidelijke, Nederlandstalige montagehandleiding meegeleverd. Deze is voorzien van veel tekeningen en een telefoonnummer van de helpdesk. Twijfelt u eraan of u de installatie zelf kunt aanleggen? Vraag dan eerst de montagehandleiding op via 011-323773  of download deze op de download pagina.

Kunnen we zo’n systeem inbouwen in een bestaand huis?

Dat kan als het huis zich ervoor leent. Dit betekent dat de leidingen weggewerkt moeten worden in bijvoorbeeld bestaande kokers, berging, kelder,kruipruimte, of achter een valse wand,onder de trap, enz.

Hoe lang is de slang?

De slanglengte wordt door u gekozen. Standaard lengtes zijn 7, 9 en 12 meter. De meest gekozen lengte is 9 meter (exclusief de telscopische buis). Op basis van de gekozen slanglengte kunt u eenvoudig bepalen waar u de stofzuigcontacten kunt plaatsen.

Moeten de buizen antistatisch zijn?

Elk stofzuigsysteem in de woningbouw wordt gemonteerd met een kunststof leidingnet. Kunststof geleidt niet, en wordt dus tijdens het gebruik enigszins statisch. Let op! Wat absoluut niet waar is, is dat er antistatische leidingsystemen leverbaar zijn van bijvoorbeeld PVC of PPC. Ook bestaan er geen kunststof hulpstukken voor leidingsystemen die niet statisch zouden worden. Dit wordt vaak verteld, maar nogmaals: het is niet waar! Alleen geaarde metalen leidingsystemen zijn in staat om staticiteit af te voeren.

Waar moeten we dan op letten voor een goed leidingsysteem?

De leidingen moeten een grote doorstroomopening hebben, en zo min mogelijk kans geven op een eventuele verstopping. Daarom moet de wanddikte van de buis gelijk zijn aan de stootrand in de hulpstukken zodat er inwendig een naadloze verbinding ontstaat. Voorwaarde hierbij is dat u de buis haaks inkort. U kunt dus met standaard buis wel een centrale stofzuiginstallatie aanleggen, maar de kans op verstoppen is iets groter.

Kan ik de stofzuigunit op zolder plaatsen?

Probleemloos. Zorg er wel voor dat de stofzuigunit verticaal bevestigd kan worden.

Kan ik de stofzuigunit in een vrijstaande garage plaatsen?

Dat kan, maar wij adviseren u dan dringend om eerst te overleggen met de importeur. Dit o.a. in verband met de capaciteit en condensgevaar.

Kan zo’n systeem niet gemakkelijk verstoppen?

Een centrale stofzuiginstallatie kan verstoppen:
– als deze niet correct is gemonteerd (bijvoorbeeld met haakse bochten of verkeerde materialen)
– als er materialen worden opgezogen die absoluut niet in een stofzuiginstallatie thuis horen (puin, schroeven, water, etc).
Let wel: alleen van stof is nog nooit een stofzuiginstallatie verstopt!

Als zo’n systeem verstopt is, hoe los ik dat op?

Als de verstopping niet hardnekkig is kunt u deze vaak zelf verwijderen met bijvoorbeeld een ontstoppingsveer. Als dit niet lukt belt u het inlichtingennummer (011-323773) voor meer tips, of om een afspraak te maken voor een gespecialiseerde servicemonteur.

Hoe lang doe je met een stofzak?

Een stofzak heeft een inhoud van 30 (!) liter. Het gemiddelde verbruik is 1 stofzak per jaar.

Waar kan ik stofzakken kopen?

Bij uw leverancier (vaak is dit uw bouw- of installatiebedrijf), of rechtstreeks bij de importeur. Stofzakken zijn altijd op voorraad en worden, net zoals alle andere stofzuigermaterialen, binnen maximaal 2 werkdagen afgeleverd.

Waar moet ik op letten?

Als u verschillende systemen met elkaar wilt vergelijken is het belangrijk om duidelijkheid te krijgen over datgene wat aangeboden wordt. Soms zijn de verschillen groter dan ze lijken. De volgende vragen dienen in ieder geval gesteld te worden:
– betreft het een filterapparaat, een filterloos apparaat of een tussenvorm
– wat is het vermogen van het apparaat (luchtverplaatsing per minuut / onderdruk)
– zijn de stofzuigcontacten van kunststof of van metaal
– welke kwaliteit slang wordt aangeboden
– heeft de slang een aan/uit schakelaar op het handvat
– wordt er een geluiddemper aangeboden
– wordt de installatie geleverd met voldoende buis en hulpmaterialen
– heeft het bedrijf een eigen servicedienst
– hoe lang is de levertijd
– blijven de reserveonderdelen leverbaar

Hoeveel kost een centrale stofzuiginstallatie?

Dit is afhankelijk van o.a. het aantal stofzuigcontacten en de benodigde leidinglengte. U kunt met de rekenwizard binnen 15 seconden exact uitrekenen hoeveel een centrale stofzuiginstallatie in uw woning gaat kosten.

Hoe weet ik of zo’n apparaat sterk genoeg is?

Veelal zijn de apparaten sterker dan u verwacht. Maar het kan best zijn dat u hogere eisen stelt. Of dat u het apparaat voor meer of andere zaken wilt gebruiken dan alleen het stofzuigen van de vloeren in uw woning. In geval van twijfel kunt u altijd uw leverancier of de importeur raadplegen.

Wat is een plintafzuiging?

Een plintafzuiging is een stofzuigcontact dat wordt ingebouwd in de plint van een keuken. Met uw hand of voet kunt u de plintafzuiging openen en daarmee uw stofzuiginstallatie aanzetten. Los vuil veegt u naar de plintafzuiging toe, waarna het automatisch wordt weggezogen.

Moet ik een afvoer naar buiten maken?

Kies  voor een stofzuigunit met filter ( een verwisselbare stofzak) en voorzie deze van onze nieuwe high-efficiëncy stofzak in plaats van een papieren stofzak. Het maken van een luchtafvoer naar buiten is dan niet nodig (wel mogelijk).

Het grootste voordeel van een centrale stofzuiginstallatie is voor de meesten het schone binnenmilieu. Immers, een draagbare stofzuiger filtert de lucht en blaast vervolgens deze lucht met daarin microscopisch kleine stofdeeltjes weer terug in de ruimte. Een centrale stofzuiginstallatie zonder filter daarentegen filtert de lucht, en heeft een aansluiting om de gefilterde en nooit geheel schone lucht naar buiten te blazen. Ons advies is dan ook om deze luchtafvoerleiding altijd aan te sluiten op een gevel- of dakdoorvoer. Dan bent u uw stof echt kwijt!

Kan ik in de kruipruimte uitblazen?

Dat kan, als de kruipruimte ruim, droog en goed geventileerd is. Bij een houten begane-grondvloer wordt deze mogelijkheid afgeraden, i.v.m. de kans op luchtlekkage.

Hoe lang is de levertijd?

Levering geschiedt razendsnel, en altijd uit voorraad.

Moet ik onderhoud plegen aan mijn installatie?

Het onderhoud beperkt zich voornamelijk tot het ledigen van het apparaat, enkele malen per jaar. Op langere termijn dient u er rekening mee te houden dat de motoren zijn voorzien van koolborstels. Deze onderhouden het electrisch contact met het draaiende gedeelte van de motor, en zijn derhalve aan slijtage onderhevig. Uw leverancier zal u graag een onderhoudsadvies geven.Bij aankoop van uw toestel krijgt u langs uw garantiebewijs ook een onderhoudsboekje waar wij u informeren over het onderhoud van het toestel.

Als ik een storing heb?

Gelukkig komen storingen bij centrale stofzuiginstallaties weinig voor, maar het kan natuurlijk gebeuren. Hoe beter u de storing kunt beschrijven, hoe groter de kans dat deze telefonisch kan worden opgelost. Reserve-onderdelen zijn altijd voorradig. En mocht het niet eenvoudig zijn, of heeft u zelf geen tijd, dan is er altijd nog de servicedienst.

Hoe weet ik welke stofzuigunit ik moet toepassen?

De importeur maakt vooraf een ontwerp in verband met de capaciteitsbepaling en de daarbij behorende leidingdimensionering.